Färdigammat, eller?

Då kom dagen då vi tänkte försöka sluta amma. Jag vet att rekommendationen är att amma i minst 1 år och rekommendationen från WHO egentligen är att delamma i minst 2 år, men det känns som att vi börjar bli klara med amningen nu. Minna är 10½ månad nu och har bara ammat nattetid de senaste 3 månaderna.

När hon var 6 månader började vi nämligen dra ner på amningen sakta men säkert och vid 7½ månad ammade hon bara på natten och har gjort sett dess. Hon ammar några gånger varje natt och har alltid gjort, varje natt, sen hon föddes. Det här betyder ju också att varken hon eller jag har sovit en hel natt sen hon föddes. Det finns ju inget som säger att hon kommer sluta vakna på nätterna bara för att vi slutar amma och det är verkligen inte därför vi tänkte försöka sluta, jag klarar av att vakna 2-3 gånger varje natt ett bra tag till, men om hon börjar sova hela nätter inom en snar framtid vore det såklart skönt för oss alla. Det är inget vi räknar med, men det kan ju hända.

Vi börjar i alla fall känna oss färdigammade nu som sagt. Minna tycker verkligen om att amma men just nu känns det mest som att hon "vaneammar", alltså att hon ammar några gånger per natt för att hon är van vid det. Ibland ligger hon dock och myser och tycker det är det bästa som finns och det är väl därför det står "eller?" i rubriken. Om det blir för jobbigt så känner jag inte att jag måste sluta just nu. Om det känns som att det inte går så kommer jag inte kämpa mig svettig för att sluta just nu. Om Minna gör väldigt mycket motstånd till att inte få amma de närmaste nätterna så kommer vi fortsätta amma lite till och så försöker vi sluta igen om några veckor istället.

Vi får se hur det går ikväll helt enkelt och om allt går som planerat. Planen är i alla fall att Kim ska ta natten och jag ska sova på soffan i natt (så gott det går). Tanken på att få sova bara 1 natt lockar verkligen men det känns inte som att det kommer bli just inatt. Jag kommer nog vakna flera gånger när Minna vaknar eller när Kim springer uppe. Men att få sova bara 1 enda natt... Jag längtar! Jag vet inte när den natten kommer men när jag inte nattammar längre kan jag ju kanske sova på soffan någon natt och på så vis få sova en natt även om Minna vaknar någon gång, eftersom då skulle ju Kim kunna ta hand om det den natten. Det var snart ett år sen sist jag sov en hel natt så det vore väldigt välkommet!



Minna någon timme gammal

Sara, mamma till Charlie
2012-01-01 @ 20:18:27
URL: http://sarasland.com

Gott nytt år Tina! Fina bilder på er från igår :)



Håller alla tummar för att natten går bra, du förtjänar verkligen att få sova!

Sara, mamma till Charlie
2012-01-01 @ 20:27:28
URL: http://sarasland.com

Jaaa, det låter som en jättebra plan! Har också en del i veckan som kommer! Öppna förskolan i Kallhäll öppnar den 9/1 igen, kanske hänga här lite? Torsdagen den veckan är det öppet för bebisar 8-20 månader från kl 13, vad sägs om det?

sabrina
2012-01-01 @ 20:31:30
URL: http://sabrinavatto.wordpress.com/

Jag har sovit på soffan nu senaste dagarna för att sluta amma på nätterna och mannen tar Benjamin och det går bättre än förväntat. Benjamin får vatten när han vaknar och sen somnar han om (nästan direkt).



Jag längtar också få att få sova en hel natt, dock vaknar jag nu på natten ändå för jag hör när Benjamin vaknar eller så vaknar man bara av sig själv. :)

jojo
2012-01-01 @ 21:20:49
URL: http://jojosfoto.blogg.se/

åååh....längtar efter en hel natts sömn :-)

Marre
2012-01-01 @ 21:35:29
URL: http://frucullin.blogspot.com

Hoppas natten går bra! Tycker du verkar ha en sund inställning till det. Karl slutade amma när han var 7 månader för han totalvägrade. Har ni tänkt ge välling när hon vaknar eller försöka få henne att somna om?

Jossie - Mamma till Edvin
2012-01-01 @ 22:48:02
URL: http://jsantinelli.blogg.se/

Eftersom jag bara kunde amma i 3 månader tycker jag att du ammat länge, men jag tycker du har en sund inställning ang amningen och att ni får ta det ett steg i taget liksom. Jag hoppas allt går bra! Kram

Chayenne - En av Sveriges skönaste unga mammabloggar.
2012-01-01 @ 23:57:01
URL: http://sense.webblogg.se/

Kikar förbi här och önskar också dig ett gott nytt år ;)

Jannie
2012-01-02 @ 06:58:47
URL: http://ettforsoktilldagbok.se

hoppas det gick bra i natt!(o även framöver förstås) Håller tummarna!

Ser ut som om ni haft en härlig nyår!

God fortsättning på er!KRAM

Maria - mamma till Liam ☆
2012-01-02 @ 10:01:14
URL: http://fashionstars.blogg.se/

hahaha ja vi spelar jämt!



ska bli intressant att höra hur det går! vad lilla Minna känner för :)

Camilla - Vardagslycklig
2012-01-02 @ 12:00:46
URL: http://vardagslycklig.blogg.se/

Vilken liten söt, pluttig Minna.. sjukt hur snabbt dom växer första året.



Jag tror man känner när det är läge att sluta amma, både som förälder och gentemot barnet. Jag blev ammad över ett år, medan mina syskon ratade bröstet redan runt 8-9 månader och bara ville ha riktig mat. Det är så olika.

Sandra
2012-01-02 @ 23:43:04
URL: http://sandra-vardagen.blogspot.com

Jag nattammade bara Vilja på slutet också, men även där kändes det mer som att hon var ute efter myset och första natten tog jag henne i famn och bara gosade. Hon är inte sökt efter bröstet någon gång efter det. Lycka till.

I - med två små troll
2012-01-04 @ 11:31:46
URL: http://casalinga.blogg.se/

Passa på att njut av de första nätterna när pappan måste ta hand om henne ;)




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0