Skvallerträning

2010-12-07
Tänkte att jag skulle bidra med den här videon på mig och Oliver en novemberdag för 1 år sedan :) Vet att många har hundar och eftersom jag håller kurser så kan jag ju visa den här videon för den som inte har sett den.

Vill man träna sin hund att sluta skälla på andra hundar när man är ute och går t.ex. så fungerar skvallerträning väldigt bra! Hunden måste dock vara ordentligt inklickad innan man börjar förstås!

Jag pratar ganska mycket i början, och jag pratar ganska snabbt så ni kanske inte hänger med riktigt. Efter några minuter så får man dock se hur skvallerträning går till i praktiken även fast timingen på de första hundarna tyvärr är väldigt dålig! Hade inte riktigt koll på kameran och allting, men men :)Skvallerträning går alltså ut på att när din hund ser en annan hund (eller katt, fågel, bil, cykel osv - vad man själv väljer) så tittar hunden på dig eller kommer automatiskt till dig utan att du behöver säga någonting.
Detta lär man in i 3 steg som jag rusar förbi i videon lite snabb.

1. Klicka och belöna (belöna hos dig själv!) så fort hunden ser en annan hund (eller katt, fågel, bil osv...). Du ska alltså inte belöna hunden för att du ser en annan hund utan ha koll på din hund - så fort din hund ser den andra hunden så klicka och belöna.
Hunden ser en annan hund = klick + belöning.


2. När steg 1 sitter bra så väntar man. När hunden ser en annan hund så klickar du inte längre utan vänta till din hund tittar på dig och undrar "varför får jag ingen belöning? jag ser ju en hund!". När hunden tittar på dig så klickar och belönar du. Detta leder alltså till att när din hund ser en annan hund så kommer den lära sig att den ska titta på dig.
Hunden ser en annan hund - hunden tittar på dig = klick + belöning.


3. När steg 2 sitter så kan du vänta ännu längre och vänta tills din hund börjar röra sig mot dig.
Hunden ser en annan hund - hunden tittar på dig - hunden rör sig mot dig = klick + belöning. Var inte rädd för att belöna ordentligt!Hoppas att ni som är intresserade lyckades hänga med :)
Postat av: Sandra - blivande mamma 2011

Jag använder mig av denna metod på min hund, funkar väldigt bra måste jag säga! Helt klart den metod jag rekommenderar om nån har problem med hundmöte.Jag kallar mig och T också för mamma och pappa till vovven. Och Benjamin är lillebror :DVad roligt med uppmärksamheten, jag vill också vara sådär duktig på något! Själv håller jag mest på med lydnad men som sagt inget vi tävlar i,men tycker freestyle är riktigt roligt att kolla på!

2010-12-07 @ 18:06:15
URL: http://snartenliten.blogg.se/
Postat av: Sandra - blivande mamma 2011

Det är ett formulär med massa med frågor, sen ska man kryssa för hur man känner, om man håller med eller inte. Hur man tror man hanterar en förlossning, vilka metoder som funkar under värkarbetet och det handlade om första barnet. Det handlar om förlossningsupplevelse och är i nån forskningsprojekt!

2010-12-07 @ 18:35:31
URL: http://snartenliten.blogg.se/
Postat av: Ellenor

Mina hundar kan vara jobbiga vid hundmöten så det här kändes som en smart grej att prova! Du verkar vara duktig på hundträning så du kanske har något tips på ett annat problem jag har.. När jag har ute hundarna på våran tomt och det går förbi en människa med eller utan hund, Så blir dom helt tokiga och springer ut på vägen och skäller hysteriskt! Känner att det är så pinsamt och är rädd för att dom stackars människor som går förbi ska bli rädda och arga. Fyar dom varje gång men blir ändå samma sak varje gång någon går förbi. :(/Ellenor

2010-12-07 @ 18:51:47
URL: http://novakendra.blogg.se/
Postat av: I väntan på Liten - Gravid i vecka 36

Ja visst är det så, helt sjukt vad kroppen klarar av egentligen :D

2010-12-07 @ 19:06:13
URL: http://madeleines.se
Postat av: ettplussett - gravid i vecka 13

Sv: Åh, vad snällt. Det är helt klart värt ett försök, jag får införskaffa mig en klicker. Sedan är ju det största problemet att han skäller inomhus, så fort han hör någon i trappen så blir han galen och det tar ett bra tag innan han slutar skälla. Det värsta med det hela är att det är alla tider på dygnet, så man blir väckt och det stör i allmänhet :/ Det är ju inte bara vi som bor i huset direkt.

Han är 8 månader nu och har alltid skällt, vet inte riktigt hur jag ska få honom att sluta..

2010-12-07 @ 19:16:32
URL: http://ettplussett.blogg.se/
Postat av: Jennie - Stolt hundägare och blivande mamma

sv: Haha ja det har blivit en liten kula, den börjar allt bli hård nu :) Mysigt är det!Ja vi får hoppas det, har inte testat den form av träning för jag har inte behövt det, men vi får väl se om det funkar på min väldigt envisa hund :P

2010-12-07 @ 19:31:40
URL: http://jenniezen.blogg.se/
Postat av: Carolina

du har fått dagens komplimang inne hos mig :)

2010-12-07 @ 19:48:10
URL: http://gorgeousbutterfly.blogg.se/
Postat av: Alex

När man ska klicka och belöna vid tex. skvallerträning, måste man först ha "klickat in" den, typ klicka - ge godis och upprepa massa gånger? Jag har funderat på det där till våra lurvar, och hur gör man när dom är två, ska man ha olika klickers till dom?

2010-12-07 @ 20:46:14
URL: http://littleangel.nu
Postat av: Liza |Gravid v38+3|

Att ha en Bh som passar är ren befrielse :)

2010-12-07 @ 20:49:40
URL: http://lizagood.blogg.se/
Postat av: Ellenor

Jag har 2 cockrar. Ena tiken är mer vaktig eller vad jag ska kalla det så det är precis som du säger, hon triggar igång den andra så hon hakar på! :( Tack så mycket för tipsen! Ska fylla fickorna med godis och försöka vara beredd när det går förbi någon. Nu ska vi försöka träna bort detta beteende :) Kram

2010-12-07 @ 22:32:29
URL: http://novakendra.blogg.se/
Postat av: MANDYS-GRAVID BF 24/2

Ja det är ju så olika vad man hör det där :) Jag har hört ett sätt om hjärtljuden och det stämmer inte alls när det kommer till min bebis :P

2010-12-08 @ 06:54:14
URL: http://mandyys.devote.se
Postat av: MANDYS-GRAVID BF 24/2

Ja det är ju så olika vad man hör det där :) Jag har hört ett sätt om hjärtljuden och det stämmer inte alls när det kommer till min bebis :P

2010-12-08 @ 06:54:14
URL: http://mandyys.devote.se
Postat av: ida, blivande mamma, v. 36

Ha hört talas om detta men nu när jag fick se din video ska jag verkligen börja träna med Alva . När det väl sitter kommer det vara skönt att ha en hund som lyder :)

2010-12-13 @ 16:50:28
URL: http://lillidan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Jag heter Tina och jag är 23 år. Jag bor i Stockholm tillsammans med min sambo, vår hund och vår dotter Minna. I den här bloggen får du följa med mig i vår vardag tillsammans och i mitt liv som Minnas mamma.

Kontakt: hejtina@hotmail.se
Minna föddes 2011-02-22 kl 07:59. Hon var 50cm lång och vägde 3590g. Hon är och har alltid varit väldigt högt älskad, redan från första stund.Om

Min profilbild