Sen uppdatering

2012-01-31

Nu blev det en sådär sen uppdatering igen..

Idag har vi varit på språng hela dagen! Vi började morgonen på öppna förskolan tillsammans med Jasmin och Milo och dagen har varit full med trevligheter tillsammans sen dess. Nu står en lasagne i ugnen som vi ska avnjuta innan de beger sig hemåt igen.

Jag uppdaterar lite senare. Kram!


Minna stapplar fram

2012-01-30

Filmar när Minna tog ungefär 8 steg idag, nytt rekord :)

Vet att videon är mörk, får se om jag kan fixa en ljusare en.BVC 11 månader

2012-01-30

Idag var vi på BVC igen för en extra vägning eftersom hon gått ner i vikt de två senaste gångerna vi har varit där. Sen hon fick urinvägsinfektion i december har hon börjat strula lite med maten. Hon slutade ju i stort sett äta när hon fick urinvägsinfektion och har inte hämtat sig helt från det verkar det som. Hon äter fortfarande mycket mindre än hon gjorde innan och äter inte med lika mycket glädje som förut. Det som funkar är däremot ost, övriga mejeriprodukter fungerar också jättebra, ägg, avocado och välling. I stort sett. Hon äter någon tugga av maten men vill inte gärna ha mer än så. Ibland går det men oftast inte.

Därför var vi på extra vägning nu som sagt och hon har gått upp i vikt! Det kändes jätteskönt att veta, då kan vi fortsätta på samma spår vi gjort nu ändå. Vi hoppas att matlusten snart är tillbaka till där den var förut :)

Minna 9 månader
Vikt: 9240g

Minna 10 månader
Vikt: 9215g

Minna 10½ månader
Vikt: 9200g

Minna 11 månader
Vikt: 9525g       <-- Äntligen har hon gått upp i vikt!

Stadigare och stadigare

2012-01-29
När Minna tog sina första steg tog det nästan 1½ vecka innan hon vågade på sig att gå igen. Nu kan hon stå korta stunder utan stöd och gå några steg. Hon blir stadigare och stadigare för varje dag som går känns det som och det är så roligt att se henne våga nya saker och prova vad hon kan göra med sin kropp. Idag ålade hon runt i vardagsrummet och sen ställde hon sig upp utan stöd mitt i rummet, tog fyra steg rakt fram och satte sig sen på rumpan. Det känns stort!

Det kan man kalla sovmorgon

2012-01-29

Hej på er!

Igår fyllde sambon år och det firade vi med goa vänner, cupcakes, pussel (vi har börjat med ett nytt pussel), lite vin och ett nytt spel till wii. Det blev en sen natt men Minna klev såklart som vanligt upp vid 06 och jag gjorde henne sällskap. Vi lekte och mös hela morgonen och när sambon till slut vaknade vid 10.30 så bytter vi plats och jag intog horisontellt läge i sängen medan han gick upp och lekte med Minna.

Jag vaknade inte förän runt 13 och det är med blandade känslor, hehe. Är det bara jag som känner så? När jag sover på dagen medan Minna är vaken så känner jag att jag missar flera timmar av hennes dag (och det gör jag ju eftersom jag sover), och det är alltid lite tråkigt tycker jag. Att jag inte är med henne när hon är vaken. Jag tar gärna en kort liten paus för att duscha eller gå och handla, jag måste inte vara med henne varje sekund, men när det handlar om att vara ifrån henne flera timmar sådär.. Nej, det är verkligen med blandade känslor. Det är skönt att sova lite när man inte sovit så mycket under natten, men det är tråkigt att missa tiden man kunde haft tillsammans.

Grattis älskling!

2012-01-28

Idag fyller min kära sambo 26 år. Världens finaste man, världens finaste pappa. Grattis älskling!

I was wrong..

2012-01-27

Jag trodde att jag kunde lämna henne utom synhåll för någon minut, att hon nog inte skulle hitta på något bus på en sån liten stund.

Jag hade fel.


En napp och ett par strumpor i toaletten. Dagens första bus = check!

Allt är normalt

2012-01-27

Jag har ju glömt att berätta att för någon dag sen fick vi ett brev från sjukhuset där Minna gjorde sin njurscintigrafi eftersom hon haft urinvägsinfektion. Det visade sig allt allting var helt normalt och de hittade inget konstigt med hennes njurar! Det känns jättebra att veta. Då berodde urinvägsinfektionen på något annat, att det bara blev så helt enkelt. Om hon får urinvägsinfektion igen kommer dom att undersöka henne igen eftersom man alltid gör så på små barn under 2 år, men då vet vi i alla fall att allt ser helt normalt ut!

Tävling - puréburk och recepthäfte

2012-01-26

Nu lottar jag ut en puréburk från bambino! Det står mer om burken i det här inlägget. Den rymmer knappt 1,5dl (ungefär 140ml) och är helt tät med ett lock som man skruvar i som en skruv kan man säga. Man kan alltså ha även vatten i burken om man så vill eftersom den inte läcker.

Med burken får man också ett litet recepthäfte av mästerkocken Tom Sjöstedt som gjort 5 lättlagade recept från cirka 6 månader.Hur är man med och tävlar då?

Det är lättare än någonsin. Allt du behöver göra är att kommentera det här inlägget och skriva att ni är med och så drar jag en vinnare om en vecka. Man behöver inte ha en blogg för att vara med och tävla.
Glöm inte skriva med din mailadress när du kommenterar.

Tävlingen pågår från 26/1 - 2/2.

Lycka till!

Barfotabarn

2012-01-26

Nu tänkte jag dela med mig av en sak som de flesta som kommer hem till oss säkert märker. Jag tycker om att vara barfota. Jag är barfota nästan jämt, i alla fall när jag är hemma. Går jag ut sätter jag oftast på mig strumpor men hemma gillar jag att gå barfota och brukar helt enkelt strunta i att sätta på mig strumpor på mornarna. Vi har ganska kallt på golven men jag tycker det är skönt, liksom "lagom kallt" eller vad man ska säga. Fötterna hålls svala och blir inte instängda eller varma som de kan bli i ett par strumpor, och finns det något som jag verkligen inte tycker om så är det varma och svettiga händer eller fötter.. Sambon är däremot tvärt om och har alltid på sig strumpor. Om jag inte gnäller på honom så sover han till och med i strumpor.. Inte min melodi direkt!

I alla fall så leder det här till att Minna också nästan alltid är barfota. Vissa kalla dagar har hon på sig strumpor inomhus också, och ute har hon såklart alltid strumpor på sig, men är det "lagom kallt" så går hon barfota. Dels får hon bättre balans eftersom det är lite stadigare att vara barfota men sen så känns det som att det är skönt för henne, eftersom det är så skönt för mig om ni förstår hur jag menar.

Jag vet inte om ni har tänkt på det när jag laddar upp bilder på Minna. Det är inte alltid man ser hennes fötter såklart, men ibland. Har ni lagt märke till att hon i stort sett alltid är barfota?
Bambino puréburk

2012-01-26

Gissa vad som precis trillade in i brevlådan här hemma? En sån här ny puréburk från bambino. Den rymmer ungefär 1,5dl (lite knappt) och är helt tät. Den ska vara någon form av termoburk som kan hålla värmen i ungefär 4 timmar, men när jag provade det så upplevde jag inte att värmen hölls så länge. Däremot var den helt tät och trots att jag fyllt burken med vatten så läckte den ingenting! Jättebra.

Det är burk som man kan fylla med smakisar eller de första måltiderna som är på runt 1dl (eller varför inte lite majskrokar eller andra små snacks?), skruva på locket så det sluter helt tätt och sen är det lätt att ta med sig. Man kan värma burken i micro så även om man upplever att värmen inte hålls i 4 timmar är det ju bara att värma på maten.

Själv hade jag dock önskat att den rymde 2 dl, men så säger jag nog bara för att Minna snart är 1 år :) Hon äter visserligen runt 1dl när hon äter puréad mat men när jag häller ner hela makaroner och stora bitar så tar de mycket mer plats och då hade jag velat ha en större burk! Men till i början, till den första maten, är burken kanonbra.

Eftersom jag redan har en sån här burk hemma så kommer jag lotta ut den här burken + ett recepthäfte med 5 lättlagade recept från ca 6 månader som ni kommer kunna vinna :) Tävlingen kommer upp lite senare!

Är det förresten någon annan som provat den här burken? Vad tyckte ni?


Mycket om Minna..

2012-01-25

Som ni märker så är min blogg väldigt mycket fylld med saker om Minna. Det finns flera orsaker till det, bland annat att hon är det viktigaste i mitt liv såklart. En annan anledning är att jag ska göra en bok av bloggen och ge den till henne så hon kommer få se allt jag skrivit om henne och alla bilder jag lagt upp på henne under hennes första tid. Jag har en "Mina första år" bok som jag också fyller i men det man skriver i bloggen blir så mycket mer detaljerat. Jag skriver om hur hon mår för dagen, vad vi gjort, lägger upp bilder på barn som hon träffar och skriver om hennes utveckling. Det blir så mycket mer personligt genom bloggen så därför vill jag göra en bok till henne och även därför handlar ju som sagt min blogg så mycket om henne.

På flera bloggar nu har jag läst att de vill blogga mindre och mindre om sina barn, men så känner jag inte alls. Jag vill inte börja blogga mindre om Minna eller strunta i att dokumentera hennes framsteg och utveckling här i livet. Däremot tänkte jag då och då försöka lägga in inlägg som handlar om mig själv lite mer så att ni får lära känna mig. Kanske jag ska försöka lägga ut lite fler inlägg i kategorin "Tina tycker".. Många av er som aldrig träffat mig men ändå följt min blogg under en tid känner kanske som att ni redan fått en ganska klar bild av hur jag är som person... :) Jag hoppas det i alla fall, att det lyser igenom lite. Vi får se om jag gör slag i saken och följer min lilla plan och bloggar lite mer om mig själv som person. Ni får hålla utkik helt enkelt!


Fotograf: Lars-Erik Görjevik

Onsdag

2012-01-25

Idag är det onsdag och Kim verkar tack och lov vara lite bättre. Minna däremot är fortfarande jättedålig i magen så det är lite synd om henne såklart, stackarn. Hon får mycket vätska och är allmänt ganska pigg och glad men har såklart lite ont i magen..

I morse när jag gick upp med henne var det förresten sådär kallt i sovrummet som det är när det är några minusgrader utanför fönstret. Jag vill alltid ha fönstret lite på glänt så vi har ett fönster i sovrummet öppet varje dag hela våren, hösten och vintern men vi brukar stänga det på sommaren för annars blir det så varmt (då drar vi igång fläkten istället). Det känns som att det inte finns någon luft i sovrummet om fönstret inte står uppe, det blir liksom kvavt snabbt och lite för varmt. Jag tycker om när det är lite kyligt när man vaknar, fast allra helst ska man ligga kvar under täcket en stund och mysa innan man kliver upp. Minna är inte riktigt inne på samma spår så vi flyger upp direkt och får sätta på oss en tjocktröja på morgonen för att inte frysa istället :) Men det är mysigt!

Nej, nu ska vi väl försöka bege oss ut och andas lite frisk luft!

Minna leker med batterier gömda under en kopp

2012-01-24

Nu kanske batterier inte var det bästa att välja men hon tyckte det var roligt :)

Jag fick ett mail från babycenter och därifrån får jag mail varje vecka där det står lite allmänt om små barns utveckling. I ett mail jag fick nyss stod det ett tips på en lek, nämligen att gömma något under en kopp. Det stod att man skulle ha 2 koppar och gömma något under den ena och så visa bebisen att det låg gömt där under. Det skulle man upprepa 2 gånger och sen gömma saken under den andra koppen, varpå bebisen antagligen skulle lyfta upp den första koppen (där saken inte ligger längre), eftersom den koppen har en större koppling till leksaken för barnet.

Jag provade det här men Minna är så lurig så hon gissade rätt (nästan) varje gång! Det slutade med att jag satt och snurrade på kopparna och bytte kopp hela tiden men lilla luringen hade stenkoll på dom där batterierna. Kim filmar bara en liten stund av vår lek för vi satt och lekte rätt länge. Hon tyckte det var väldigt roligt och satt nyfiket och tittade på och deltog i leken länge :) Mys. Det är skönt med stillasittande lekar tycker jag, haha.

Den här leken är ett tips till alla er andra ;) Har ni inte provat den så gör det, den gick hem här i alla fall!Sjukstuga

2012-01-24

Sambon verkar ha blivit magsjuk inatt och Minna likaså. Hon kräks inget men är dålig i magen, stackarn. Eller stackarna, det är ju synd om Kim också förstås! Nu kokas nappar och nappflaskor här hemma och så hoppas vi att det här går över fort.

Jag har aldrig blivit magsjuk så jag hoppas att jag klarar mig undan den här gången också. Sambon brukar bli vinterkräksjuk varje år men han lyckas aldrig smitta mig, så om det är något som smittar och dom har smittat varandra så hoppas jag att jag ändå inte blir smittad. Jag får hålla ställningarna här hemma istället och hoppas att båda två kryar på sig snart!1års kalas på ingång

2012-01-23

Minna blev 11 månader igår och nu är det alltså bara 1 månad tills hon blir 1 år. Det är helt ofattbart hur det här året har kunnat gå så fort. Tiden har rusat förbi och Minna har blivit så stor och lärt sig så mycket under det här året som har gått. Jag har börjat fundera lite på hennes kalas och lite olika tänkbara lösningar..

Vi kommer antagligen ha 2 kalas, varav det ena är för våra familjer och det andra för några vänner. Annars blir det så mycket folk på en och samma gång!

Nu tänkte jag i alla fall be om tips från er bloggläsare :) Är det någon som har ett allmänt tips så kör på. Alla tips på 1års kalas, tårtor eller annat kul mottages tacksamt!Luncha med fina Emma

2012-01-23

Nu är vi hemma efter en skön lunch med Emma. Emma är en gammal vän sen vår tidiga barndom kan man säga. Vi har vuxit upp i samma område och gått i samma grundskola så vi har väl mer eller mindre "alltid" känt varandra :) Nu var det alldeles för länge sen vi sågs så det var himla trevligt med en liten lunchdejt idag!

Vi var och åt på mångkulturellt centrum och jag åt en vegetarisk buffé. Jag älskar bufféer, haha. Trots att jag äter mer eller mindre allt så är det gött att kunna välja precis vad man vill och och precis hur mycket man vill ha av varje sak så man blir helt nöjd!

Efter en långlunch begav vi oss hem men innan lunchen lekte vi lite inne på Emmas kontor. Emma är logoped och jobbar alltså med språket (språkstörningar snarare) och hon och Minna pratade på himla bra medan dom lekte. Emma upptäckte också att Minna säger ännu ett ord som jag inte alls tänk på förut! Jag får nästan lite dåligt samvete för att jag inte uppmuntrat att hon använt det ordet förut, eftersom jag inte tänk på det, så här har Minna försökt säga ett ord till mig gång på gång som jag inte uppfattat! Minna säger i alla fall tack när hon ger eller tar emot saker :) Inte alltid förstås, men ibland. Emma är så duktig som hörde det direkt. En riktigt pärla är hon. Om någon av mina läsare har ett barn med någon språkstörning så är genom Emma the way to go säger jag bara!

Nu måste jag börja lyssna bättre på vad Minna säger tror jag minsann för här kommer ju orden i rasande tempo känns det som. Så roligt! :)


En bild på Emma och Minna i april där Minna bara var 7 veckor gammal.

Minna 11 månader

2012-01-22


Minna tycker om: Minna har fått ett helt nyttt intresse för Oliver och hon vill gärna dra honom i pälsen, vilket hon förstås inte får. Hon vill leka både med Oliver och med hans mat- och vattenskålar. Annars tycker hon väldigt mycket om att stå och gå och att bli jagad är superskoj!

Minna tycker inte om: Att klä på sig eller byta blöja, eftersom det innebär att man måste ligga still i flera sekunder... Inte så roligt!

Minna äter: Mon äter frukost, mellis, lunch, mellis, middag och kvällsvälling. Hon ammar ingenting längre utan dricker välling på natten. Eftersom vi precis slutat amma så är det lite svårt att säga hur mycket välling hon dricker på natten, men de senaste 2 nätterna har hon bara druckit välling en gång och då 1,5dl välling. En annan natt för någon vecka sen hivade hon i sig 1 liter välling på natten så det kan variera..

Minna sover: Minna sover 1 eller 2 tupplurar om dagen. Antingen tar hon sin första tupplur vid 9-tiden och sin andra runt 2-tiden, eller så tar hon en lång tupplur efter lunch. Hon brukar sova 1 timme åt gången när hon tar 2 vilor, eller så sover hon 2 timmar i sträck på sin lunchvida. Hon kliver upp på morgonen mellan 06-07 och går och lägger sig på kvällen runt klockan 19.

Minna kan: Ställa sig upp mot olika möbler, sätta sig ner från stående (väldigt försiktigt), gå med gåvagnen, åla/krypa/ta sig fram på 3 olika sätt (ålandes, sittandes och med både händer och fötter i golvet), hon har tagit några enstaka "riktiga" krypsteg men kryper oftast inte, prata lite, förstå en hel del ord och lite verb (t.ex. stoppa munnen, kasta den, ge den till mamma/pappa, får jag en puss?).

Minnas klädstorlek: Minna använder mest storlek 74 och några plagg i storlek 80 använder hon ibland.

Minna säger: Där, vovve, titta, mamma och pappa.

Minna är: Busig, rolig och nyfiken.

 

Ny design

2012-01-22

Jag vet inte om jag har berättat det men sen jag gjorde om min design i höstas har mitt intresse växt för bloggdesigner och kodning. Det var roligt att lära sig och hålla på med, jag gillar det kreativa, så det har jag börjat hålla på lite med nu. Det är mycket att lära sig och jag har ju en lång väg att gå men jag lär mig mer och mer hela tiden.

Jag har gjort några designer åt en del desinger åt andra nu och det är jätteroligt! Då lär man sig som mest tycker jag eftersom när någon kommer med egna önskemål och funderingar så får man lära sig nya saker när man försöker tillfredställa någon annan så att säga, och skapa något efter någon annans personliga smak.

Den senaste designen jag gjort är åt Maria. Gå in och kika på hennes blogg vettja!

Söndagslunch

2012-01-22

Jag och Kim har precis avnjutit en lite nyttigare söndagslunch, som Minna också fick smaka på såklart (hon åt massor...!), och nu ska han lägga Minna för sin lunchvila. Jag har Oliver liggandes vid fötterna som vill gå ut så nu ska vi ut på en skön promenad. Det faller stora, mjuka snöflingor från himlen och det är vi så glada för! :)

Hoppas ni får en skön söndag allihopa!

Stadig

2012-01-21

Minna har blivit mycket stadigare bara de senaste dagarna. Tidigare när hon ställt sig upp mot olika saker har jag eller Kim alltid hållt oss i närheten men nu känns det som att man knappt behöver bry sig längre. Ibland trillar hon men hon har verkligen blivit markant mycket stabilare nu. Hon kan ställa sig upp helt själv mot det mesta och kan sätta sig ner om hon vill vilket är jättebra såklart! Ibland får man hjälpa till om det blir lite vingligt men ja, som sagt, hon är en stadig tjej nu!

Det är fortfarande svårt att stå utan stöd och det gör hon bara någon sekund i taget, men hon får ta det i sin egen takt! Så länge står stadigt mot diverse möbler är hon nöjd :)
Gårkvällen

2012-01-21

Hallå på er!

Igår hade vi en skittrevlig kväll i supertrevligt sällskap. Jag såg att Jasmin smygbloggade här inne och det var så himla gulligt av henne, vilken tjej hon är! Så fin, så fin. Våra personligheter liknar varandras på så många sätt och vi har så roligt ihop. Hon och hennes man kom hit och Milo var såklart också med. Sen kom ytterligare 4 gäster och vi spenderade kvällen med att spela TP och Alias istället för poker och vi hade jätteroligt verkligen.

Till middag åt vi sukiyaki och det är kul att prova på lite nya saker. Då hade vi alltså en liten gryta ståendes på bordet som stod på en liten gasolspis typ och så tillagade vi maten vid bordet medan vi satt och pratade.
En underbar fredagskväll som jag gärna ser fler utav.

Här kommer en liten bildbomb från kvällen!

Smygblogg av Jasmin!!!

2012-01-20

Sitter här vid datorn, miss Tina lagar mat till barnen och sjunger. Hörrni, vilken tjej vi har på denna blogg.
Känner mig som hemma. Bekväm som bara den!

Tina är så otroligt omtänksam öppen och kärleksfull och är sååå tacksam att ha en sån vän i mitt liv.
Så några små korta kanske mindre betydelsefulla rader. Men det är svårt att sätta ord på Tina. Det räcker lixom inte till. Och det känns för "kallt" och kort hur man än gör det.

Underbar är hon iallafall!Ha en grym kväll Kramar Jasmin!

Hoppas ni får en skön fredag

2012-01-20

Hej på er! Hoppas ni får en skön fredag allihopa! Vi ska avnjuta vår fredag med asiatisk mat, poker och trevligt sällskap. Jasmin och Milo är här nu och om några timmar kommer Lotta, Patrik och Kristoffer för en helbra kväll.

Kram på er!

Dygnsrytmen förstörd?

2012-01-19

Jag vet inte vad som har hänt med min dygnsrytm.. Den har varit såhär i kanske 1-2 veckor nu och det är ganska frustrerande faktiskt. När jag vaknar är jag superdupertrött. Får jag sovmorgon och får kliva upp när jag själv vaknar så är jag "up and running" vid 9.30 eller 10. Om jag tar Minna och går upp vid 05.30 (som idag..) så tar jag oftast en powernap när Kim kliver upp sen.

När eftermiddagen kommer håller jag på att stupa i säng vid 18 tiden men jag brukar lyckas, oftast i alla fall - inte alltid, kämpa emot och hålla mig vaken lite längre. När klockan sen blir runt 19-20 har det slagit över och nu är klockan snart 23.30 och jag är pigg som en lärka. Jobbigt! Nu borde jag verkligen sova men jag är inte trött..

Det här måste verkligen rättas till nu. Dags att försöka lägga sig tidigare så jag är pigg på morgonen och förhoppningsvis resten av dagen. Imorgon vill jag i alla fall vara pigg, då har vi middagsgäster!

Godnatt på er, antar jag! Orkar inte ens leta upp en ny bild, så det får bli en ni sett förut!Ute och går

2012-01-19
Ni får verkligen ursäkta för de sena uppdateringarna det blivit de senaste dagarna. Idag tog vi tag i något vi borde gjort för länge sen - vi städade ut julen. Julgranen åkte ner i källaren och ljusstaken och julstjärnan fick komma ner från fönstret. Det känns rätt skönt faktiskt!

Nu är jag och Minna ute och går men en av oss somnade ganska snabbt så det blev inte mycket till sällskap ändå, haha. Nej men nu ska vi gå en sväng och så får Kim passa på att dammsuga. Minna är fortfarande lite rädd för dammsugaren nämligen..

Onsdag

2012-01-18

Både igår och idag har vi hängt på öppna förskolan, men på olika platser i Stockholm. Igår glömde jag tyvärr kameran (finns dock bilder från dagen på Thereses blogg!) men idag packade jag ner den det allra sista jag gjorde. Höll på att missa den idag också nämligen men jag lyckades få med den!

Idag har vi hängt på en superbra och jättefin öppna i husby tillsammans med Jasmin och Milo och Sara och Charlie. Vi lekte, snackade och käkade lunch innan vi gick på en promenad tillsammans. Himla mysigt! Det var så länge sen jag träffade Sara och Charlie så det var hur kul som helst att se dom igen!

Att hänga på öppna tycker Minna är jätteroligt och man märker att hon verkligen tycker om alla nya leksaker det är. Hon gillar nytt, hon gillar att pilla och hon tycker om variation. Däremot tycker hon inte om när det blir för livat och för mycket folk men är man lite färre barn så verkar hon trivas som fisken i vattnet! Det är jättekul tycker jag. Det får bli mer häng på öppna helt enkelt!Den här bilden höll jag på att radera när jag lite snabbt bläddrade igenom bilderna och tog bort dom som blivit suddiga eller helt konstiga och jättedåliga. Dock får jag syn på något i hörnet, så jag bestämde mig för att spara den ändå. Vad gör han?

Så tacksam

2012-01-17

Idag har vi varit på språng hela dagen, därför har jag inte hunnit uppdatera. Jag har egentligen inget speciellt att säga nu heller annat än att jag är så tacksam för allt jag har i mitt liv. Det känns som att jag har haft sån tur och jag är så lycklig där jag står i livet just nu.

Jag har fina vänner runt omkring mig, jag trivs i området där jag bor, jag har en go hund som ger så mycket kärlek, jag har en relation med en man som älskar mig så som jag älskar honom och jag har världens underbaraste dotter som jag älskar mest av allt på jorden. Tänk vad mycket fint jag har i mitt liv och tänk vad bra jag har det. Jag är så tacksam. Livet är verkligen underbart ibland ♥

 

Nytt i stor-garderoben också

2012-01-17

God morgon!

Tänkte passa på att visa vad jag köpte på mellandagsrean till mig själv också. Jag tycker verkligen om brunt som höstfärg men jag hittade faktiskt 3 bruna plagg som får duga nu på våren också. Jag köpte 2 tröjor och 1 linne för 175kr, en bra deal tycker jag. De två översta är köpta på lindex (2 för 99:-) och den nedersta på KappAhl.

Jag har mer och mer börjat fastna för kläder inne på både Lindex och KappAhl där jag i stort sett aldrig handlade förut. Jag undrar vad det beror på, att man kan "byta affär" sådär. Från att ha tyckt "allt" i en affär är fult till att handla där regelbundet. Kanske har med med åldern att göra, haha, vad vet jag!
Var brukar ni handla?
Nytt i garderoben

2012-01-16

Nu är vi inne i slutklämmen på mellandagsredan så när vi var och fikade med faster och farbror igår så passade vi på att titta lite i affärer. Kim tittade på sina spelaffärer och jag gick runt till olika klädkedjor. Jag köpte några få saker till mig och en tröja och ett par byxor till Minna. Både tröjan och byxorna hittade jag faktiskt inne på H&M. En jättesöt mörkbrun tröja med armbågslappar och slits i sidan och så ett par svarta chinos till det. Båda är i storlek 80 så de är lite stora än så länge, men snart kommer de nog sitta jättebra. Hoppas att hon kan använda dom länge! Hade jag hittat tröjan i rätt storlek i en annan färg hade jag tagit med mig en till tröja av samma modell hem, men det var ganska utplockat tyvärr..
Vad jag köpte till mig själv får ni se lite senare...
Det snöar!

2012-01-16

Nu är vi lyckliga här hemma för det snöar utanför fönstret! Vi har tvättat och städat en hel del nu på morgonen men vi var såklart tvugna att ta en lång paus för att gå ut i snön! Pulkan åkte fram, vantarna åkte på och så gick vi ut.

Minna tyckte att det var lite roligare den här gången att åka pulka än vad hon tyckte förra gången så det kanske är en vanesak. Om vi åker pulka då och då så kommer hon säkert älska det snart :)

Nu ska jag sortera Minnas garderob och lägga undan alla kläder i storlek 68 som är för litet nu.. Hörs senare!


En underbar söndag

2012-01-15

Hallå på er!

Har ni alla haft en skön och underbar söndag? Det har i alla fall vi. Vi började med att träffa faster Lena och farbror Bengt i Nacka Forum för en fika. Minna som har varit så tveksam mot alla människor tyckte verkligen om både Lena och Bengt idag, mycket mer än vad hon tycker om folk "i vanliga fall". Det verkar alltså som hon är på väg ur den här supermammiga fasen som hon varit i och det känns jättebra. Det finns så många i vår närhet som älskar Minna och vill njuta av hennes sällskap vilket såklart är svårt om hon gallskriker så fort någon närmar sig, men nu verkar det bli bättre tack och lov :)

Efter en trevlig och mysig fika (och några fynd på mellandagsrean) så begav vi oss hemåt för att träffa Lotta och Marie som kom förbi. Vi passade på att äntligen lägga färdigt pusslet som jag fick i julklapp och som legat utspritt över vårt matbord sen dess! Äntligen kommer vi kunna sitta där och äta middag utan massa pusselbitar i vägen nu igen..

Imorgon bli det en städ- och tvättdag vilket verkligen behövs! Ska se om jag kanske kan visa er vad jag fyndade på rean idag också!4 uppe och 4 nere

2012-01-15
Nu säger vi hej och välkommen till Minnas 8e tand. Tanden till vänster om framtänderna där nere är nu på väg upp och snart kan hon bitas hårdare än någonsin! :)

Nu drar vi till nacka forum för att fika med faster!

Sova i samma säng utan att amma

2012-01-14

Vi sköt lite på det här med "sista natten på soffan", men nu har jag de 2 senaste nätterna sovit inne i sängen hos mina älsklingar. Efter nyår slutade amma och därefter sov jag på soffan för att Minna skulle få det lite lättare - det går ju liksom inte att amma när jag inte är där.

De 2 senaste nätterna i sängen har gått strålande! Minna har vaknat några gånger och dricker runt 0,5 liter välling men gör inte minsta försök till att amma. Vi kan ligga och kramas som förut igen och nu sen jag började sova i sängen igen sover hon mycket bättre, dricker mindre välling, sover längre sammanhängande stunder på natten och vaknar lite senare på morgonen (än när jag låg i soffan). Vi sover alltså alla bättre av att ligga i sängen och nu funkar det även fast vi inte ammar!

Att sluta amma har gått så bra och så smidigt. Det var lättare än vad jag trodde det skulle vara faktiskt. Minna har inte klagat så mycket som jag trodde och tuttarna har inte gjort så ont som jag fasade inför.. Tummen upp helt enkelt!

Laga barnmat med "ingenting" hemma

2012-01-14

Nu var det länge sen jag la upp ett barnmatsinlägg så jag tänkte att jag kunde dela med mig av en grej som händer då och då, nämligen att man inser att man inte har någonting hemma. Barnet är hungrigt och man känner pressen. Barnet måste ha mat men det finns "inget" hemma..

Jag tycker inte det är hela världen om en måltid då och då är lite halvdåligt komponerad. Jag brukar alltid försöka ge Minna mat efter tallriksmodellen och ge henne lika mycket av de tre matgrupperna som jag utgår från - kolhydrater, protein och grönsaker. När jag inte har någonting alls hemma men ändå behöver laga mat till Minna så försöker jag helt enkelt plocka något som får representera varje grupp och så får det bli en måltid helt enkelt. Då letar jag efter saker som Minna tycker om och som faktiskt lurar där inne i skåpen någonstans.

Hon tycker om pasta så det fick stå för kolhydratsgruppen. Vi hade också lite, lite fryst broccoli kvar i någon påse och lite frysta rotfrukter. Det tillsammans med några gurkstavar fick stå för grönsaksgruppen. Jaha, bara proteingruppen kvar. Inget kött, ingen fisk eller ingen kyckling hemma.. Jag kikar i kylen och ser att vi har ett ägg och lite creme fraiche där inne. En kokt, mosad äggula och creme fraichen fick stå för proteingruppen och voila - luchen är serverad.Första steget

2012-01-13

Idag, fredag den trettonde, tog Minna sina första steg. 10 månader och 3 veckor gammal. Hon stod vid spisen och pillade lite och sen släppte hon taget, stod själv i någon sekund och tog sen 2 steg bort till pappa och för att ta tag i hans händer.

Min lilla tjej! Du börjar bli så stor ♥


Fina ni!

2012-01-13

Goddagens på er!

Jag måste bara säga tack till er alla ni underbara som läser bloggen och önskar oss lycka till, skriver hur duktig Minna varit och som håller tummarna för att Minna är frisk som en nötkärna. Ni är så fina och ni ger oss så mycket stöd. Jag bloggar absolut för min egen skull och jag vill göra bloggen till en bok som jag kan ge till Minna sen så att hon kan läsa om sitt/sina(?) första år som jag bloggade om henne, men ni - alla ni som läser, ni betyder också mycket för mig. Vad vore den här bloggen utan alla er?

Tack för att ni är så fina och jag är så glad att jag har så många fantastiska läsare. Ni är kanon, som jag skulle sagt :)


Strax kommer Lotta och Marie hit och lägger lite pussel och kanske spelar lite TP med mig och Kim ikväll. De ska ut på krogen sen så planen är att supa dom under bordet så att jag och Kim (som är nyktra) ska kamma hem segern utan minsta problem. En bra plan, eller hur?

Dagens sjukhusbesök

2012-01-12

Idag har vi varit på södersjukhuset för Minnas njurscintigrafi. Det är standard för alla barn under 2 år som har haft urinvägsinfektion så att de kan utesluta bakomliggande orsaker till urinvägsinfektionen. Tydligen är det rätt vanligt att det är något med njurarna som gör det, hos 1 av 3 barn tydligen.

I alla fall så kom vi dit och vi hade tid 8.15. Vi anmälde oss i receptionen, gick sen till väntrummet och talade också om för en läkare att nu var vi där. Eftersom varje minut är ganska lång för så små barn tänkte jag att det är bäst att man är tydlig med att man verkligen är där. Tiden gick. Klockan blev 8.20, 8.30, 8.40 och 8.50. Att roa en rastlös Minna som verkligen vill sova sin första tupplur för dagen är verkligen inte det lättaste! Jag blev skitirriterad och gick igen och sa till att vi nu hade väntat i 45 minuter, varpå de tog in oss. Suck. Att man måste hålla på och tvinga sig in överallt för att få vård. Barn borde ha förtur. I alla fall mitt barn ;-)

Tanken är att man ska komma in och sen får barnet en bedövningssalva som ska verka i 1 timme. Eftersom vi redan hade väntat i nästan 1 timme så var både jag och Minna riktigt trötta på att vänta så vi bestämde oss för att skita i bedövningssalvan. Vad dumt av mig kanske ni tänker då, men kanylen de skulle sätta i var så liten och tunn att det kändes onödigt med bedövningssalva först faktiskt. När jag frågade hur ont de trodde det skulle göra sa dom att det gör lite mindre ont än ett stick i fingret så vi bestämde att vi väntat tillräckligt så vi körde på utan bedövning. Minna blev lite ledsen vid sticket men det gick över efter kanske 5 sekunder så att döma av hennes reaktion hade sköterskorna rätt, lite mindre ont än vid ett stick i fingret. Sen fick hon något radioaktivt ämne injicerat, någon isotop, och den här skulle verka i 3 timmar och komma ut med urinen.

Nu följde alltså ytterligare 3 timmars väntetid.. Minna sov i vagnen och vi åkte till universitetet och lämna tillbaka lite böcker och satte oss på ett café sen när Minna vaknade och åt lunch. 3 timmar senare var vi tillbaka på sjukhuset och det var dags för de fruktade 15 minutrarna när Minna skulle ligga stilla.
På båren där Minna skulle ligga låg det någon form av täcke som verkade ha samma innehåll som en sån här sittpuff ni vet, en sån som man sjunker ner i. Sköterskan berättade att det var någon form av stabiliseringstäcke som skulle hjälpa barnet att ligga stilla. Minna sjönk ner i täcket och blev sen tight inlindad så hon kunde inte röra kroppen alls. Hon verkade faktiskt tycka det var ganska mysigt och blev bara lite, lite rädd eftersom hon inte riktigt förstod vad som hände, men med lite lugnande ord från mamma så lugnade hon snabbt ner sig. Hennes armar var fria så vi lekte med lite leksaker och pillade på lite saker under tiden. Jag sjöng lite, dansade, hoppade runt, klappade händerna och när jag lekte gorilla skrattade hon till och med lite.

Hon låg helt stilla i 15 minuter och var till råga på allt alldeles nöjd och glad hela tiden. Det gick verkligen över förväntan. Minna är så otroligt modig, tapper och helt underbar och hon klarade av det med bravur. Vilken tjej! Jag kan inte vara stoltare än jag är över hennes insats idag. Efter besöket gick vi och köpte en kanelbulle som vi delade på, det tyckte jag hon förtjänade! Hur allting såg ut får vi veta om några veckor och vi håller tummarna för att allting är bra och att vi bara får positiva besked!

Jag har fått mycket stöd från flera kära vänner idag och det har hjälpt och betytt mycket! Tack!Min modiga lilla tjej

2012-01-12

Laddar inför sjukhusbesök imorgon

2012-01-11
Imorgon bitti är det dags för ännu ett besök på sjukhuset. Minna har haft urinvägsinfektion och på alla barn under 2 år kollar man upp om urinvägsinfektionen har bakomliggande orsaker. Det är jättebra att dom utreder alla barn så noga men helt ärligt börjar jag bli lite trött på det här och vill bara att allt ska vara över!

Imorgon ska Minna få en kanyl i något blodkärl och så ska hon få någon typ av isotop injicerat som på något vis ska utsöndras via njurarna. Sen ska vi gå runt och vänta i 2-3 timmar och då tänkte jag passa på att dra till universitetet och lämna tillbaka lite böcker och kanske tröstshoppa något för att få oss på bättre humör.. Vi får se.

Sen ska vi tillbaka och då är tanken att Minna ska ligga helt stilla i 15 minuter. Det kommer gå åt helvete kan jag säga redan nu så hur de har planerat det där vet jag inte. Sambon har sjukhusskräck och kommer inte följa med och jag tycker det är jobbigt eftersom jag blir så "biologisk" när sköterskor håller på och drar i eller tar på Minna så att hon blir ledsen (typ vid alla typer av undersökningar med andra ord) så jag vill bara ta Minna och gå där ifrån och säga åt alla att hålla sina äckliga händer borta från mitt barn.
Meeeen jag vet ju att dom inte gör illa henne och att allting är för hennes skull så det är alltid en kamp för mig att hålla mig lugn (för Minnas skull såklart), göra mitt bästa för att få Minna att känna sig lugn och inte överföra något på Minna utan bara försöka visa henne att allt är okej.. Det brukar inte gå så bra för Minna gallskriker alltid under alla undersökningar och jag förstår henne. Vi kämpar på både hon och jag för det måste ju bli gjort i vilket fall som helst.

När hon ligger stilla ska dom göra någon bildtagning och den här isotopen hon fick injicerad kommer ut med urinen så de ska se något med njurarna, att allt är som det ska. Vi hoppas verkligen att allting ser bra ut!! Om det inte gör det måste vi tillbaka än en gång och det vill vi verkligen slippa.
Extra vägning hos BVC

2012-01-11

Igår var vi på extra vägning hos BVC eftersom förra gången vi var där hade hon gått ner i vikt. Igår när vi vägde henne visade sig att hon hade gått ner i vikt igen. Stackars liten. Det måste bero på att i samma veva som hon blivit rörligare har hon också haft UVI och nu ätit penicillin hur länge som helst och fortfarande ska äta penicillin ett tag. Hon slutade ju äta under nästan en hel vecka och aptiten har varit lite si och så sen dess. Sen har vi ju mitt i allt även slutat amma också. Vi fick i alla fall tid för ännu en extra vägning om 2½ vecka för att se att hon inte fortsätter gå ner i vikt.

Hon är inte jätteintresserad av att äta just nu så det känns inte som att det finns mycket vi kan göra faktiskt. Hon äter det hon vill äta och får precis så mycket hon vill (vilket är lite mindre än vanligt men ändå inte jättelite), extra smör i maten och lite extra välling mellan varven. Vi kommer nog köra på samma spår som vi gjort nu, men om någon har något mirakelknep på att gå upp i vikt får ni gärna komma med det :)


Vinter på bloggen

2012-01-10

Nu med lite extra snö på marken så byter jag till en vinterdesign här bloggen. Lite i senaste laget men vad tusan, bättre sent än aldrig!

Så vad tycker ni, gillar ni det nya?

Om ni inte ser den nya designen så uppdatera bara sidan så ska den komma upp.


Gamla headern


Nya headern


Premiärtur med pulkan

2012-01-10

Inatt snöade det lite så idag tog vi premiärturen med pulkan! Tjoho! Det är inte massor med snö så man åker väl lite hackigt, men det duger. Som vi längtat efter att få ta den första pulkaturen!

Vad tyckte Minna då? Att kalla det för succé är väl att ta i, hehe, men hon tyckte det var helt okej. Snön var spännande precis som förra gången och att åka i pulkan var varken jätteroligt eller jättetråkigt tyckte hon. Oliver som tycker att snö är det bästa som finns skuttade runt och det tyckte Minna att det var roligt att titta på, så det roligaste på hela pulkaturen var nog att titta på hunden..
På väg hem från simhallen

2012-01-09
Rubriken säger allt - det här är ett mobilinlägg på väg till tåget. Jag börjar få lite bråttom så jag får gå snabbt.. I alla fall är jag på väg hem från simhallen nu! Jag vet inte om det blir en engångsgrej eller något jag gör regelbundet, men jag satsar på regelbundet.

Så här var det.. Jag blev gravid = jag gick upp (jag vet inte exakt men ungefär) 17 eller 18kg. Dagen efter att Minna föddes hade jag gått ner 8kg. Sen efter det har jag ammat och jag hoppas att ni alla vet att man inte ska försöka gå ner i vikt när man ammar på grund av gifterna som utsöndras i kroppen och sen förs över i barnet genom amning. Aja baja på er som ammar och bantar samtidigt!
I alla fall så här jag, sen förlossningen, gått ner 2kg. You do the math. Jag väger alltså ganska mycket mer nu än innan och det är okej. Det är verkligen okej. Men jag tänkte att nu när jag slutat amma kanske jag ska försöka komma lite i form, få lite muskler igen.

Jag kom till simhallen och simmade 15 minuter, var med på vattengympa i 45 minuter och simmade 15 minuter till. Som ni förstår på klockan var det inga barn där utan alla motionsimmade och de dämpade belysningen och tände strålkastarna i bassängerna och spelade musik a la lugna favoriter. Precis min grej. Och för er som känner mig så förstår ni att det här inte bara är för att komma i form utan det är också en psykisk prövning. Mitt nyårslöfte, att jobba på mina rädslor. Det här får väl bli steg ett.

Måndag

2012-01-09

God morgon!

Måndag idag och ny vecka. Jag har haft så sjukt ont i huvudet vissa mornar när jag vaknat så jag inte kunnat röra mig, men idag känns det bra tack och lov. Tuttarna känns mjuka och gör inte alls ont längre och inatt har jag spenderat vad som förhoppnignsvis var sista natten på soffan! För er som missat det så har vi slutat amma och jag har sovit på soffan i vardagsrummet senaste veckan för att underlätta för Minna. Jag har förresten börjat drömma jättemycket sen jag slutade amma. Jag vet inte om det beror på att jag slutat amma eller att jag spenderat nätterna på soffan, men något är det. Jag minns mina drömmar nästan varje morgon och det är en hel del mardrömmar tyvärr.. Usch!

Inatt provar jag i alla fall att ligga i sängen och så får vi se hur det funkar, om Minna tycker det är okej att jag ligger där trots att vi inte ammar något. Det kan ju inte gå mer än åt helvete så what the hell, det är väl bara att prova :)

Idag ska vi hem till kära vänner. Finns det ett bättre sätt att spendera sin måndag? Tveksamt! Vi hörs i eftermiddag igen! Hoppas ni alla får en bra start på en ny vecka.Vintertema?

2012-01-08

Jag har hela vinter tänk göra lite vinter här på bloggen och fixa lite med designen för att få ett vintertema. Vinter kom ju dock inte på hela förra året och den lilla snö vi fått nu kan man knappt kalla vinter. Så himla tråkigt! Är det bara jag som saknar förra vintern? Massa snö och kyla med tjock is på sjöarna! Jag vill ha snö och vinter nu!

Trots det försöker jag pilla ihop lite av ett vintertema nu med lite bilder från den lilla "vinter" som kommit. Får se när det kommer upp.. :) Det lär ni ju märka i alla fall!

Dricka ur hundens vattenskål?!

2012-01-08

Något som Minna börjat med är att smaka på vattnet i Olivers vattenskål. Hon vill ju gärna pilla i hans matskål och vaktar man inte henne som en hök så stoppar hon in hans små foderkulor i munnen och tar sig en liten smakbit..

Nu har hon i alla fall börjat intressera sig för hans vattenskål. Hon stoppar ner handen i vattnet och sen stoppar hon in fingrarna i munnen och suger lite på dom. Ner med handen tillbaka ner i vattnet, in i munnen. Ner i vattnet, in i munnen. Inte så trevligt det heller tycker jag! För att ta dom här bilderna här under så diskade jag ur vattenskålen noga med diskmedel och hett vatten och fyllde på med nytt fräscht vatten och så fick hon hålla på helt enkelt.Ensam på min hårda soffa

2012-01-07
God kväll på er!

Jag vet att uppdateringen på bloggen har varit lite märklig de här dagarna. Ett inlägg sent på dagen och så ett inlägg sent på kvällen. Jag vet inte riktigt vad som flugit i mig men såhär har det blivit för tillfället.. Det ordnar nog upp sig i och med att rutinerna sakta börjar komma tillbaka!

Snart ska jag gå och lägga mig ensam på min hårda soffa och försöka sova lite. Kim och Minna ligger och sover i sängen och jag längtar tills imorgon eller övermorgon då vi ska prova att sova där alla 3! Hoppas att det fungerar bra och att Minna inte blir påmind om amningen då utan kan sova trots att jag ligger där.. Vi får se. Det kommer lösa sig i vilket fall som helst :)

Innan jag går och lägger mig ska jag titta lite på stand up komedi på comedy central och äta lite choklad. Jag önskar att det kunde snöa ute men det verkar inte bli så mycket snö den här vintern.. Tråkigt! Det blev ett lite osammanhängande inlägg det här men i vilket fall som helst önskar jag er alla en skön lördagskväll och en avslappnad söndag imorgon :)Minnas nya ord

2012-01-07

Det går verkligen framåt med Minnas ord, hon börjar bli så himla stor känns det som. För ungefär en månad sen sa hon "mama" för första gången och nu är det ett ord vi kan lägga till i hennes ordförråd! Nu vet hon vad det betyder och kan säga det medvetet riktat till mig! Härligt :) Ibland jollrar hon "mama" fortfarande och liksom känner på ordet i munnen, men vill hon mig något så kommer hon till mig/tittar på mig och säger "mamma".

Nu kan Minna alltså 4 ord - där, titta, vovve och mamma. Hon har också sagt "titta där" och "där, vovve!" :)
Ibland säger hon "pappa" "nej" och "mer"/"mera" men hon är lite osäker på vad de betyder än så länge. Jag gissar dock på att något av de orden kommer bli nästa på tur eftersom det är de hon tränar på just nu.

Amningsuppdatering

2012-01-06

Nu har det gått 5 nätter sen vi ammade senast och det går jättebra. Minna accepterar att dricka välling på natten men sover inte alls lika länge på morgonen som när hon ammade utan vill kliva upp innan klockan hunnit bli 6 på morgonen. Inte så roligt.. Hon sover dock bra på natten och vaknar för att dricka välling några gånger. Någon natt drack hon 1 liter välling och en annan bara 3,5dl, men hon har oftast druckit mellan 5-8dl välling på natten. Ganska mycket alltså. Jag tror det är för att hon inte blir lika nöjd som när hon ammade liksom rent "gos-mässigt". Jag tror inte att hon är så hungrig på natten men hon vill mysa, och flaskan ger henne inte riktigt det så därför dricker hon tills hon slocknar istället för att snutta lite på bröstet och sen somna av myset.

Brösten känns mycket bättre och de gör knappt ont alls längre. Det har inte heller varit så psykiskt jobbigt att sluta med amning som jag trodde, även om jag saknar goset ibland. Fast det allra jobbigaste är att inte sova i sängen. Jösses, vad jag saknar det. Minna sover ju i vår säng och det är så himla gosigt att ligga och kramas på natten. På morgonen vaknar hon upp som en liten solstråle och det finns inget härligare än att vakna upp med en strålande Minna intill sig. Den perfekta starten på dagen!
Istället har jag hela veckan sovit på vår hårda, smala och framför allt ogosiga-eftersom-inte-Minna-ligger-där soffa. Så himla trist. Jag går in i sovrummet och kikar på Minna och Kim som ligger och sover och vill bara krypa ner och gosa in mig.

Varför sover jag inte i sängen då, kanske ni undrar. Vi tror att det blir lättare för Minnas del såhär. Om jag inte ligger precis bredvid tror vi det är lättare för henne att inte vilja amma eftersom det bara är Kim där. Han kan liksom inte göra så mycket ;-) Jag ska sova på soffan tills på söndag, då det har gått 1 vecka utan amning. Sen får vi se. Jag vill tillbaka ner i sängen i alla fall!


Här sover jag...


Här vill jag sova...

Första mötet med snön

2012-01-06

Nu har snön fallit och vi håller tummar och tår för att den får stanna kvar! Det är bara pyttelite snö och det ligger någon liten centimeter på marken, men det hindrade inte oss för att gå ut och upptäcka snön för första gången!

När Minna föddes var det skitmycket snö rent ut sagt, men då låg hon ju bara i vagnen. Idag fick hon komma upp för första gången och sitta i snön en stund. Faschinationen var stor! Snön skulle krypas i, kännas på och smakas på.


Googla sig själv..

2012-01-05
Googlar ni er själva någon gång? Det händer ibland att jag gör det men jag får aldrig några träffar, haha. Jag googlar på mitt förnamn och efternamn men ingenting. Däremot om jag söker på diverse användarnamn som jag har på forum eller liknande så kommer det upp många träffar. Jag har i stort sett inga bilder sparade från några år tillbaka och därför är det så roligt att leta på gamla forum där man lagt upp bilder.. Gamla bilder är ju alltid roligt såklart. Lite minnen är ju alltid trevligt liksom... ;) Att googla på bloggadressen kan man ju också göra såklart och då kommer det ju upp sjukt mycket, men det är inte så spännande..

I alla fall så googlade jag mig själv nyss men som vanligt, ingenting. Då googlade jag på Minnas namn (alltså för- och efternamn) men ingenting. Då testade jag att googla på "Tina och Minna" och ni kan ju gissa om jag blev förvånad när de två första bilderna som kom upp var på Therese och Ameah. Haha, vad hände? Då googlade jag på "Therese och Ameah" och tänkte att kanske en bild av mig skulle komma upp allra först, men icke :P Ameah är ju ett ovanligt namn så det kanske är därför, hihi. Vad vet jag!


De bilder som kommer upp på googles första sida om man googlar på Tina och Minna.


Småbarnsföräldrar eller gravida som röker

2012-01-05

Igår när jag var på väg hem såg jag en mamma med en barnvagn. Hon hade barnvagnen framför sig och gick och blossade på sin cigarett samtidigt. Det såg så himla illa ut och det fick mig att börja tänka! Usch, jag förstår verkligen inte varför småbarnsföräldrar röker i närheten av sina barn.

Idag är vi väl ändå så pass välinformerade om riskerna med rökning, både direkt rökning och passiv rökning som barnet utsätts för, att man slutar. Visst, det är svårt att sluta men man får faktiskt ta sig i kragen tycker jag. Man får lägga ner helt enkelt eller se till att röka många meter bort från sina barn. Aldrig röka inomhus och även om man är utomhus får man gå iväg.

Någon som ser ännu värre ut är när gravida röker. Det ser så otroligt fel ut och det är såklart fel. Barnet i magen har inte själv valt att bli utsatt för det mamman håller på med utan den måste bara acceptera att mamman röker. Mamman som ska skydda sitt barn från allt ont påverkar istället barnet negativt - helt medvetet. För alla är väl medvetna om att man påverkar barnet negativt när man röker när man är gravid? Och ändå fortsätter man? Riktigt illa tycker jag!

"Kolmonoxiden som finns i cigarettröken gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras. Fostret får också i sig kolmonoxid när mamman röker. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som mammans och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret än hos mamman. Det gör att syrebristen hos fostret kan kvarstå upp till tolv timmar efter rökningen." - http://www.gravid.se/1_facts/1_10_1_10_4.htm


Bild: http://www.hollybaby.com/2011/07/13/pregnant-smoking/
Onsdagsbestyr och boobieuppdate

2012-01-04

Haha, förlåt för den lite läskiga bilden i förra inlägget! Här kommer orginalet. Jag är riktigt imponerad av Josefin som såg att det var Minna och Milo på bilden. Självklart är det hemma hos Jasmin och Milo vi har hängt hela halva dagen idag. Vi kom tid på förmiddagen och handlade lite, käkade lunch hela högen, tog lite kort, lekte lite charader, pratade lite om flummiga grejer och hade jävligt trevligt. Som man alltid har med Jasmin helt enkelt! :)

Tänkte förresten uppdatera lite snabbt om hur det går med att sluta amma. Kort och gott - jättebra! Vi är inne på tredje dagen och nu inatt kommer den fjärde natten utan amning och det börjar äntligen kännas lite bättre i brösten. Det gör lite ont men det är absolut hanterbart. Minna har visat tecken på att vilja amma men när hon inte har fått det så har hon inte blivit sur alls. Däremot dricker hon mycket välling på natten men det börjar bli lite bättre nu. Det är nog en vanesak.
Första natten drack hon 5,5 dl välling och andra natten var det ännu värre då hon drack 1 liter välling. Japp. 1 liter drack hon. Då räknar jag ändå inte in de 2dl hon dricker varje natt vid läggning.. Den här natten drack hon bara 3,5 dl välling (räknar fortfarande inte in de hon alltid dricker vid läggning). Vi får se hur det blir den här natten!


Fullt drag

2012-01-04
Jag hann inte uppdatera bloggen i morse, men jag ska göra det när vi kommer hem! Då ska jag svara på era kommentarer också för det har jag inte tagit mig tid till på länge..

Idag har det varit full rulle hela dagen men nu är vi på väg hem. Kan ni gissa vilka vi hängt med idag?

Sjunde tanden

2012-01-03

Idag tittade Minnas sjunde tand upp. Nu har hon 4 tänder i överkäken och 3 tänder i underkäken. Det är tanden till höger om framtänderna i underkäken som har kikat upp. Hennes tänder brukar växa "i par" och har alltid kommit upp 2 i taget, oftast dock med någon dags mellanrum mellan tänderna i paret. Så vi gissar att den åttonde tanden kommer komma ganska snart den också, men vi får se! :)
Några av de finaste

2012-01-03

Idag har vi spenderat halva dagen tillsammans med några av de finaste mammorna och ungarna som finns. Det blev lek, bus och lunch hemma hos Therese och Ameah och några timmar senare tog vi en skön promenad. Det var länge sen vi sågs nu och hjälp vad alla har växt (barnen alltså)! Barn i den här åldern växer ju så sjukt fort och lär sig massor med nya saker hela tiden, så att ha uppbehåll på flera veckor utan att ses går inte.
Nu går Levis och Ameah är snart där och går en del själv. Milo är stadig, står själv och förstår mycket av vad man säger.. Härliga ungar hela högen!

En toppendag med andra ord och det var alldeles för länge sen vi hade en dag som den här. Barnen uppskattar också varandras sällskap på ett helt annat sätt nu (och kommer uppskatta det mer och mer ju äldre de blir såklart), så nu är det inte bara vi mammor som tycker det är jätteroligt att träffas utan nu tycker barnen verkligen det också. Kul!

Mitt 2011, del 1

2012-01-02

Januari

Jag hade precis blivit sjukskriven från jobbet på grund av prematura sammandragningar och risk för förtidsbörd i slutet av december och gick hemma och mer eller mindre väntade på att föda barn. Trodde att jag skulle föda i Januari, men icke. Oliver gick sin sista dag på dagis och har varit hemma med oss snart 1 år nu.Februari

Jag väntade på dagen då Minna var beräknad att födas, 14 februari, men hon kom inte. Jag blev tjockare än tjockast och fick förlossningsvärkar 6 dagar över tiden. Minna föddes 8 dagar tiden. Februari kom att bli den månad då våra liv förändrades för alltid.Mars

Dagarna fylldes med besök från släkt och vänner som ville träffa Minna hela tiden. Vi hade barnvakt för första gången (1 timme) medan vi åt på kvarterskrogen 1 minut ifrån lägenheten, hehe. Jag köpte en bärsjal som både jag och Minna älskade från första stund. Minna log sitt första leende och vi bara mös och njöt av livet tillsammans.April

Våren kom med värmen och Minna älskade sin bärsjal där hon mös hela tiden nästan. Flera gånger om dagen. Minna träffade Miranda för första gången och vi hängde en hel del med Sandra och Levis! Jag hade barnvakt för andra gången då jag var tvungen att gå till tandläkaren.Maj

Sommaren kom och det blev många dagar som spenderades utomhus med fina vänner. Det var dessutom eurovision som sågs tillsammans med Johan, Saara och Miranda, men tyvärr vann helt fel låt. Jag fick uppleva min första mors dag som mamma vilket är en fantastisk känsla. På Minna gjorde vi ett gipsavtryck på hennes hand och fot och hon fick också sin allra första sprutan på BVC vilket var hemskt jobbigt både för henne och mig. Hon börjar bli så mycket mer medveten den här månaden och upptäcker världen omkring henne på ett helt nytt sätt.Juni

Minna blir större och äldre och får smaka något annat än bröstmjölk för första gången vilket verkligen är en succé redan från start. Hon älskar mat! Vi var på dop vilket var supermysigt och så hade vi också 2 stycken bloggträffar där vi samlade ihop några mammabloggare i Stockholm och träffades. Himla mysigt!Första amningsfria natten får godkänt!

2012-01-02
Inatt var första amningsfria natten för Minna och det gick över förväntan. Kim gav henne 2dl välling under natten och hon sov ganska bra. Hon hade en vakenperiod på ungefär 2 timmar mitt i natten, vilket hon inte brukar ha, men det var nog för att hon inte ammade tror jag. Sen ville hon också kliva upp tidigare än vad hon gjort de senaste dagarna. Nu har hon klivit upp runt klockan 8 i en dryg vecka i sträck, men idag var det 06.00 som gällde igen. Det berodde väl säkert också på att hon inte ammades för annars har hon ammat och somnat om lite till.

När hon klev upp var hon superhungrig och slurkade i sig 3,5dl välling! Det verkar som att hon får i sig väldigt mycket mjölk under nätterna eftersom hon ändå klämde i sig totalt 5,5dl välling under natten/tidig morgon. Hon är nog van vid det från nattamningarna men jag tror att när hon blivit van att inte amma på natten så kommer hon också börja äta lite mindre. Nu kommer hon att få välling på natten istället för bröstmjölk tills hon känner sig van vid det och accepterar det även om jag ligger bredvid. Nu kan jag knappt ge henne nappen på nätterna eftersom hon kräver bröstet så fort hon ser mig, men som sagt så sov jag ju på soffan inatt så Kim klarade av det galant. När hon vant sig vid välling istället för bröstet så kommer hon nog av sig själv börja äta lite mindre och sen provar vi kanske att ge vatten istället. Vi får se. Vi tar det lite som det kommer och just nu har vi ju bara klarat 1 natt än så länge så ännu ropar vi inte hej! Det är en natt ikväll med :)

Och som ni säkert kan gissa gör det sjukt ont i tuttarna idag! Jag trodde inte jag hade så mycket mjölk eftersom hon bara ammar på natten men jag har alltid haft väldigt mycket mjölk och det finns nog en hel del nu med verkar det som. Jag måste nog mjölka ur lite i duschen snart för jävlar vad det spänner. Men det går över så det är väl bara att härda så gott det går..

Färdigammat, eller?

2012-01-01

Då kom dagen då vi tänkte försöka sluta amma. Jag vet att rekommendationen är att amma i minst 1 år och rekommendationen från WHO egentligen är att delamma i minst 2 år, men det känns som att vi börjar bli klara med amningen nu. Minna är 10½ månad nu och har bara ammat nattetid de senaste 3 månaderna.

När hon var 6 månader började vi nämligen dra ner på amningen sakta men säkert och vid 7½ månad ammade hon bara på natten och har gjort sett dess. Hon ammar några gånger varje natt och har alltid gjort, varje natt, sen hon föddes. Det här betyder ju också att varken hon eller jag har sovit en hel natt sen hon föddes. Det finns ju inget som säger att hon kommer sluta vakna på nätterna bara för att vi slutar amma och det är verkligen inte därför vi tänkte försöka sluta, jag klarar av att vakna 2-3 gånger varje natt ett bra tag till, men om hon börjar sova hela nätter inom en snar framtid vore det såklart skönt för oss alla. Det är inget vi räknar med, men det kan ju hända.

Vi börjar i alla fall känna oss färdigammade nu som sagt. Minna tycker verkligen om att amma men just nu känns det mest som att hon "vaneammar", alltså att hon ammar några gånger per natt för att hon är van vid det. Ibland ligger hon dock och myser och tycker det är det bästa som finns och det är väl därför det står "eller?" i rubriken. Om det blir för jobbigt så känner jag inte att jag måste sluta just nu. Om det känns som att det inte går så kommer jag inte kämpa mig svettig för att sluta just nu. Om Minna gör väldigt mycket motstånd till att inte få amma de närmaste nätterna så kommer vi fortsätta amma lite till och så försöker vi sluta igen om några veckor istället.

Vi får se hur det går ikväll helt enkelt och om allt går som planerat. Planen är i alla fall att Kim ska ta natten och jag ska sova på soffan i natt (så gott det går). Tanken på att få sova bara 1 natt lockar verkligen men det känns inte som att det kommer bli just inatt. Jag kommer nog vakna flera gånger när Minna vaknar eller när Kim springer uppe. Men att få sova bara 1 enda natt... Jag längtar! Jag vet inte när den natten kommer men när jag inte nattammar längre kan jag ju kanske sova på soffan någon natt och på så vis få sova en natt även om Minna vaknar någon gång, eftersom då skulle ju Kim kunna ta hand om det den natten. Det var snart ett år sen sist jag sov en hel natt så det vore väldigt välkommet!Minna någon timme gammal

Hej år 2012!

2012-01-01

Då sitter man här, 1 januari år 2012. Ett nytt år har startar och vi säger hejdå till år 2011 som visade sig bli ett av de mest betydelsefulla åren i hela mitt liv. Att bli mamma är så otroligt stort och häftigt och det bästa jag fått uppleva! Tänk att vi skulle få ett så fantastiskt litet barn som Minna är, tänk vilken tur vi haft!

Nu hoppas jag att 2012 blir lika bra som förra året och att vi har mycket roligt framför oss. Det är jag säker på att vi har :) Jag ska skriva ihop någon form av årsresumé lite senare också.


I vilket fall som helst hade vi en mysig nyårsafton igår. Vi åt gott, lekte och tittade på raketerna. Oxfilé till middag för mamman och pappan medan Minna fick kyckling (som hon älskar) med pommes frites. Det blev ingen efterrätt men så mycket som vi åt så behövdes det verkligen inte! Minna festade till det med en Ellas kitchen till efterrätt så hon var i alla fall nöjd!

Minna sov vid 12-slaget, men det kommer hon nog göra många år framöver :) Hon vaknade inte när det smällde som värst där vid 12 och det var jätteskönt. Dom smällde på massor och nu i morse ligger det raketer och förpackningar överallt! Usch, det ser riktigt illa ut faktiskt.. Men, men, vad ska man göra. Förhoppningsvis blir det uppstädat rätt snart så man slipper se på eländet!

Nu sover Minna sin lunchlur och jag ska faktiskt kila och baka bröd och lägga lite pussel nu! Hoppas ni alla hade en jättebra nyårsafton!
Jag heter Tina och jag är 23 år. Jag bor i Stockholm tillsammans med min sambo, vår hund och vår dotter Minna. I den här bloggen får du följa med mig i vår vardag tillsammans och i mitt liv som Minnas mamma.

Kontakt: hejtina@hotmail.se
Minna föddes 2011-02-22 kl 07:59. Hon var 50cm lång och vägde 3590g. Hon är och har alltid varit väldigt högt älskad, redan från första stund.Om

Min profilbild